06 – 109 121 53 info@fryskblackangus.nl

STOOFVLEES

Zonder goed vlees, krijg je nooit een mooie stoofpot. Zorg dus dat je vlees van goede kwaliteit hebt. En waar de ene juist mager stoofvlees gebruikt, heeft de ander liever stoofvlees met een vetrandje. Juist dat vet zorgt voor lekker veel smaak en een zachte structuur van het vlees. De gaartijd is per type vlees verschillend.

Sukadelap wordt gesneden van de schouder. Er loopt een peesje door het vlees. Daaraan ontleent de sukadelap zijn naam en zijn typische smaak en structuur. Na bereiding is het peesje vrijwel net zo zacht als het vlees zelf.

 

Riblappen zijn de meest malse stooflappen van het rund en het snelst te bereiden. Door iets zuurs (bijvoorbeeld azijn of wijn) aan het stoofvocht toe te voegen is het vlees sneller zacht.

 

Magere runderlap wordt ook wel ‘draadjesvlees’ genoemd. Het vlees is geschikt om te stoven of braden. Door het gebruik van ‘zure’ ingrediënten als bijvoorbeeld tomaten, wijn of wat azijn is het mogelijk om het vlees malser te laten worden.

 

Bieflappen worden van magere rundvleesdelen gesneden. Het vlees kan zowel gaar als rosé gegeten worden.

 

Runder- en bieflappen (vlees zonder vetrand) zijn na ongeveer 1,5 uur stoven wel klaar, terwijl je voor riblappen (vlees met vetrandje) rustig 2 tot 3 uur kunt uittrekken. Sukade (vlees met vetrandje) houdt er helemaal van om lang te garen. Stoofvlees wordt het lekkerst als je het eerst kort op hoog vuur aanbraadt. Het gaat dan karamelliseren en het krijgt een mooie donkere kleur, daarna laat je het vlees lekker sudderen. Die gaartijd moet je je gerecht echt gunnen, want stoofvlees binnen een half uur op tafel zetten, gaat gewoon niet. Het is dan taai en niet lekker. Stoofvlees staat minimaal 2 tot 3 uur op om vervolgens in draden uit elkaar te vallen.

Doe wat zout en peper op het stoofvlees. Laat de braadboter verhitten in een diepe braadpan tot het goed heet is. Draai het “vuur” iets lager. Doe nooit teveel vlees ineens in de pan, anders koelt de braadboter snel af en gaat het product koken. Braad het vlees aan beide kanten mooi bruin. Voeg een halve liter water toe en breng het geheel aan de kook. Draai het vuur laag, doe een deksel op de pan en laat het anderhalf uur pruttelen. Controleer regelmatig of er nog genoeg vocht in de pan zit, zodat de stooflappen niet aanbranden. Vul zo nodig het water iets aan. Controleer bij bief- of runderlappen na anderhalf uur of het vlees de juiste gaarheid heeft gekregen; bij sukadelappen en riblappen is de gaartijd langer. Kook de jus nog iets verder in als deze te dun is. Serveer het vlees met de overheerlijke jus bij het door u gekozen gerecht.

Eet smakelijk!