06 – 109 121 53 info@fryskblackangus.nl

Ossenhaas / tournedos: Haas is het malste en mooiste deel van het rund. Biefstuk van de haas wordt ook wel tournedos genoemd. Een ossenhaas / tournedos weegt in totaal ongeveer tussen de twee en vijf kilo.

Kogelbiefstuk wordt gesneden van de bovenbil, Het is een mals stukje vlees! Kogelbiefstuk komt uit het zachtste deel, de kogel, van de bovenbil.

Geen gerecht is zo makkelijk en snel te bereiden, maar ook zo gemakkelijk en snel te verpesten, als een ossenhaas c.q. biefstuk. Een biefstuk bakken is dus verre van moeilijk, maar vereist wel de juiste timing en techniek. Gelukkig kan iedereen met de volgende baktips de perfecte biefstuk bakken!

Tip 1 – Investeer in een goede pan

Goed gereedschap is het halve werk. Zelfs de beste chefs zullen moeite hebben met het bakken van een goede biefstuk in een ongeschikte pan. Zorg er daarom voor dat uw spullen van goede kwaliteit zijn. In een oude, versleten pan zal het vlees eerder aanbakken. Ook zal een slechte pan de warmte niet goed verdelen, waardoor de gerechten niet gelijkmatig garen of zelfs aanbranden.

 Tip 2 – Investeer in een goed stuk vlees

Net als dat goed gereedschap het halve werk is, zijn ook goede ingrediënten cruciaal voor het maken van een lekker gerecht. Hoe malser en beter het vlees bij aankoop, hoe malser en lekkerder het biefstukje zal zijn na het bakken.

Tip 3 – Laat de biefstuk voor het bakken op kamertemperatuur komen

Dit proces wordt ook wel chambreren genoemd. U kunt het biefstukje het beste ongeveer een uur voor het bakken uit de koelkast halen, zodat het vlees afgedekt op kamertemperatuur kan komen. Haal het vlees hiervoor uit de verpakking. Dankzij het chambreren blijft het biefstukje sappiger tijdens de bereiding. Let echter wel op dat het vlees niet warmer wordt dan 20 ºC om zo de groei van bacteriën tegen te gaan. Leg het dus niet direct in de zon en ook niet op de verwarming!!

 Tip 4 – Dep de biefstuk voor het bakken droog met keukenpapier

Door het droog deppen van de biefstuk wordt deze in de pan mooier en gelijkmatiger bruin dan een nat stukje vlees.

Tip 5 – Breng de biefstuk pas net voor het bakken op smaak

Een snufje zout komt de smaak van biefstuk ten goede. Bestrooi het biefstukje echter niet tijdens het chambreren al met zout, omdat zout vocht onttrekt en het vlees daardoor kan uitdrogen. Je kunt het beste je de biefstuk net voor het bakken met wat zout en peper bestrooien.

 Tip 6 – Gebruik boter en olie voor het bakken van de biefstuk

Een flinke klont boter met een scheutje olie is de gouden combinatie voor het bakken van de perfecte biefstuk. Hierdoor krijgt het vlees een rijke smaak, krijg je een mooie jus en is het bruiningsproces optimaal. Leg de biefstukken in de pan en zorg dat ze elkaar niet raken. Houd de biefstukken tijdens het bakken in beweging, zo blijft de temperatuur constant. Als de biefstukken aan één kant mooi bruin zijn, keer je ze om. Prik nooit met een vork in de biefstuk, maar gebruik een vleestang. Wanneer je er met een vork in prikt, lopen de sappen eruit en zal de biefstuk droger worden.

Tip 7 – Pas de baktijd aan op het gewenste resultaat (rare, medium of doorbakken).

Rare: Schroei de biefstuk aan beide zijden op mid-hoge temperatuur dicht. Medium-rare: Schroei de biefstuk op mid-hoge temperatuur aan beide zijden dicht, bak de biefstuk verder op mid-lage temperatuur (1-2 minuten per kant). Medium: Schroei de biefstuk op mid-hoge temperatuur aan beide zijden dicht, bak de biefstuk verder op mid-lage temperatuur (2-3 minuten per kant). Well-done: Schroei de biefstuk op mid-hoge temperatuur aan beide zijden dicht, bak de biefstuk verder op mid-lage temperatuur (3-4 minuten per kant).

 Tip 8 – Laat na het bakken de biefstuk even rusten in aluminiumfolie.

Wikkel na het bakken het vlees gelijk in wat aluminiumfolie en laat zo’n 4 minuten rusten. Hierdoor wordt het vlees nog malser. Serveer de biefstuk op zichzelf, of bijvoorbeeld met een pepersausje of klontje kruidenboter. Vergeet niet een goed vleesmes te gebruiken om de ervaring compleet te maken!

Bon appétit!