De prijzen van rundvlees stijgen momenteel behoorlijk. Waarom gebeurt dit en is er iets aan te doen? In deze blog leggen we je uit wat er aan de hand is en wat je kunt verwachten in de komende periode.
Bij FRYSK BLACK ANGUS blijven we doen waar we achter staan: werken met lokale black angus runderen van hoge kwaliteit. Toch kunnen ook wij helaas niet om de stijgende prijzen heen.
Wat veroorzaakt de stijging? De stijging van de rundvleesprijs heeft meerdere oorzaken. Hieronder geven wij je de belangrijkste oorzaken op een rij:
Aanbodtekort. Door toedoen van politieke maatregelen krimpt de veestapel in Nederland. Het aantal runderen daalt al een tijdje en het einde is nog niet in zicht. Minder dieren betekent minder vlees. Het blijkt dat de vleesconsumptie niet afneemt. Hierdoor raakt het aanbod en de vraag uit balans, wat een prijsverhoging tot gevolg heeft.
Blauwtonguitbraak. Vorig jaar hebben we te maken gehad met de uitbraak van het blauwtongvirus (BTV-3) en dit heeft een grote impact op de veestapel gehad. Koeien die besmet raken, hebben een verminderde weerstand en zijn minder vruchtbaar. Hierdoor komen er naar schatting 15% minder kalveren ter wereld. Daarnaast zorgt het virus voor extra sterfte en productieverlies. Hierdoor is het aanbod van vleesrunderen ook gedaald. Dit jaar lijkt het virus gelukkig minder huis te houden en zullen deze negatieve gevolgen hopelijk tot het verleden behoren.
Hoge kosten voor de vleesveesector. De vleesveesector staat onder druk. Doordat we in een relatief klein land wonen, is grond zeer gewild voor o.a. woningbouw. Hierdoor stijgen de prijzen van landbouwgrond al een tijdje. Dit maakt dat het houden van vleesrunderen, die in de weide gehouden worden, ook flink duurder wordt. Het zorgt ervoor dat veehouders minder investeren in vleesrunderen, wat de druk op de prijzen verder verhoogt.
Klimaatverandering en droogte buiten de EU. Warmere zomers en droogte in landen buiten de EU zorgen voor lagere veevoerproductie. Dit betekent minder beschikbaar voer voor de dieren, daardoor minder beschikbare (vlees)runderen en dus minder beschikbaar rundvlees. Dit maakt dat de vraag naar Europees rundvlees stijgt. De schaarste die hierdoor ontstaat, leidt ook hier tot hogere prijzen. Niet alleen in Europa dus, maar wereldwijd!
Wat kun je verwachten? Bij Frysk Black Angus kiezen we voor lokale Black Angus runderen. Deze runderen leveren kwalitatief hoogwaardig vlees en voldoen aan onze eisen op het gebied van herkomst en duurzaamheid. Ondanks de stijgende kosten van het houden van de dieren tot aan de slachterijkosten blijven we investeren in deze kwaliteit, maar dat betekent wel dat ook wij de vleesprijzen helaas mee moeten laten stijgen.
Wordt vlees op deze manier een luxeproduct? Het is op dit moment lastig te voorspellen waar de prijzen precies naartoe gaan. De markt moet opnieuw in balans komen en dat kost tijd, maar we blijven ons inzetten om lokaal en hoog kwalitatief vlees aan te bieden. Transparantie staat bij ons voorop en we begrijpen dat prijsstijgingen vragen kunnen oproepen.
De slagerswereld staat momenteel op een kruispunt. De stijgende prijzen, veranderende wetgeving en klimaatuitdagingen laat slagers anders werken en geeft stof tot nadenken. Traditionele kwaliteitsrunderen blijven belangrijk, maar zullen in onze ogen steeds meer een luxeproduct worden. Consumenten zullen bewuster kiezen voor vlees van hoge kwaliteit, waarbij herkomst en dierenwelzijn zwaar wegen. De verwachting is dat de vleesconsumptie per persoon licht zal dalen, maar dat de vraag naar kwaliteitsvlees blijft bestaan.