06 – 109 121 53 info@fryskblackangus.nl

Black Angus Runderrollade

 

ROLLADE is een veel gebruikte vleessoort tijdens feestelijke decembermaand. Bij velen zal de rollade dan ook traditioneel gezien vast weer op het Kerstmenu staan, maar hoe bereid je nu eigenlijk zo’n heerlijke rollade?  Wel, dat gaat zo:

 BRADEN IN DE PAN: Verhit een scheut braadboter in een braadpan. Schroei de rollade op hoog “vuur“ rondom dicht. Voeg eventueel nog wat braadboter toe en braad de rollade mooi bruin en gaar met het deksel schuin op de pan. Keer de rollade regelmatig om.

 SMOREN IN DE PAN: Rondom dichtschroeien, voeg daarna een flinke scheut (een kwart liter) vocht toe, bijvoorbeeld water, wijn of bouillon. Smoor het vlees met het deksel op de pan. De rollade wordt minder bruin, maar blijft wel lekker sappig.

 BRADEN IN DE OVEN: Wrijf de rollade rondom in met braadboter of olie. Leg hem in een braadslede. Schuif de braadslede in een voorverwarmde oven van 200 graden en braad de rollade mooi bruin en gaar. Bedruip de rollade regelmatig met het braadvet. Eerst op het vuur aanbraden en daarna in de oven kan ook.

 INDICATIE VOOR BRAAD-EN GRILLTIJDEN: Runderrollade (rosé gebraden): per 500 gram: ca. 25-30 minuten braden. Wil je de rollade well done gebraden, hanteer dan 40-45 minuten braadtijd per 500 gram. Laat een rollade na het braden of grillen altijd een aantal minuten (in aluminiumfolie) rusten voordat je hem aansnijdt!

IN DE SLOW-COOKER: Verhit een scheut boter in een braadpan. Schroei de rollade op hoog “vuur“ rondom dicht totdat het aan alle kanten bruin is. Haal de rollade uit de pan en leg hem in de binnenpan van de slow-cooker en voeg ook de vleessappen / bouillon toe. Tijdsindicatie: zet de slow-cooker 4 uren op high en daarna nog 2-3 uren op low, totdat het vlees zacht en mals is. Keer het vlees tijdens het stoven een keer en bedruip het daarbij weer met de jus / bouillon. Niet in het vlees prikken, want dan lopen de sappen uit het vlees. Na bereiding het vlees ca. 15 minuten laten rusten op een bord, voordat het wordt aangesneden.

Frysk Black Angus wenst je fijne feestdagen!