06 – 109 121 53 info@fryskblackangus.nl

Black Angus Stoofpotje met cantharellen

 

Hoofdgerecht, 4-6 personen. Bereidingstijd: 30 minuten + 2 uur stoven

Ingrediënten:
  • 600 gram rib- of sukadelappen (Black Angus rundvlees), op kamertemperatuur
  • 3 el olijfolie
  • 1 el Dijonmosterd
  • 1 teentje knoflook, in plakjes
  • 2 sjalotten, in halve ringen
  • 2 stronken prei, in ringen
  • 1 el Provençaalse kruiden
  • 200 ml witte wijn
  • 1 laurierblaadje
  • 4 el kapperappeltjes
  • 5 el groene olijven zonder pit
  • 200 gram cantharellen
  • 20 gram boter
  • 2 lente-uitjes, in ringetjes
  • stoofpan
Bereidingswijze:
  • Snijd het vlees in stukjes. Verhit twee eetlepels olijfolie in de stoofpan en bak het vlees met de mosterd rondom op hoog vuur in vijf minuten goudbruin aan. Bestrooi met peper en zout naar smaak en neem het vlees met een schuimspaan uit de pan.
  • Verhit de rest van olie in de pan, doe de knoflook en sjalot erbij en roerbak het geheel drie minuten. Voeg de prei met de Provençaalse kruiden toe en roerbak twee minuten mee. Doe het vlees weer terug in de pan, schenk de wijn erbij, voeg het laurierblaadje en 300 ml water toe en breng aan de kook. Leg de deksel op de pan en stoof het vlees in circa twee uren zacht en helemaal gaar (langer kan altijd). Gebruik de kleinste pit van het fornuis en schep het geheel af en toe om. Voeg indien nodig wat extra heet water toe. Voeg de laatste tien minuten de kapperappeltjes en olijven aan de stoofschotel toe. Breng op smaak met zout en versgemalen zwarte peper.
  • Veeg de cantharellen schoon met keukenpapier. Verhit een koekenpan en doe de boter erin. Bak de cantharellen op hoog vuur in circa zes minuten beetgaar. Voeg ze vlak voor serveren toe aan de stoof, bestrooi de stoofschotel met de lente-ui en serveer direct.

TIP: Cantharellen zijn niet het hele jaar door verkrijgbaar. Vervang ze door andere paddenstoelen. Bijvoorbeeld shiitake, niet echt Provençaals maar hebben wel een goeie smaak.

Eet smakelijk!